Мр Радослав Вучуревић одбранио докторску дисертацију „Развој модела предикције процеса обраде брушења на бази квалитата обрађене површине“

На Факултету за производњу и менаџмент Требиње данас је Радослав Вучуревић одбранио докторску дисертацију „Развој модела предикције процеса обраде брушења на бази квалитата обрађене површине“.

Овај рад Вучуревић је стварао, са својим ментором, пуних пет година, а његов значај је у томе што су створени нови модели предикције процеса обраде брушења који до сада нису били развијени.

Вучуревић истиче су развијени нови модели на бази вјештачке интелигенције и модели на бази регресивне анализе.

Рад је из подручја техничких наука. То су модели који укључују индиректне параметре процеса што до сада није био случај. Одлучио сам се да одаберем баш ову тему јер је било неопходно да се у нашим процесима остварује већи квалитет. Да би се остварио већи квалитет морамо пратити процесе, а њега је до сада било немогуће пратити без оваквих модела. Јер квалитет процеса гарантује квалитет производа“, појашњава Вучуревић.

Здравко Кривокапић, професор на Машинском факултету у Подгорици, који већ двадесет година предаје и на требињском Факултету за производњу и менаџмент, Вучуревићев ментор, каже да је ова дисертација рађена дуготрајно и исрцпно.

Склапали смо многобројне коцке, а оно што је најважније наставља се традиција одбране докторских дисертација у Требињу, Требињаца, на објекат истраживања, који је данас најпрепознатљивији производ и најчувенији из Требиња, а то је бургија из ‘Индустрије алата’. Тако да смо покушали једном новом методологијом, новим сензорима, да одрадимо и докажемо нешто што је врло значајно за рад сваког алата посебно бургије, то је квалитет обрађене површине што је био наш основни задатак и тема овог исртаживања“, истакао је Кривокапић.

Он је навео да су у изради овог рада велику помоћ пружиле колеге са Универзитета Црне Горе, Универзитета из Источног Сарајева, Електротехничког факултета из Зенице и „Електропривреде“ РС, од које су добили специјализовани сензор.

Члан комисије је и словеначки професор Давор Крамар је истакао да је Вучуревићевом дисертацијом урађено немогуће много, те да ће модели који су створени бити корисни и за творницу алата у Требињу, али и за све кориснике алата.

Душан Јокановић, декан требињског Факултета за производњу и менаџмент је рекао да Вучуревићева дисертација има јаку експертименталну основу у чијим фундаментима лежи јака математичка статистика и прорачун који потврђује теоријски дио доктората.

„Могу са задовољством да констатујем да су апсолутно задовољени сви академски узуси који воде до данашњег дана, који је круна дисертације. Овај рад потврђује дугогодишњу сарадњу с Универзитетом Црне Горе и сада са Универзитетом у Љубљани“, навео је Јокановић.

Извор: Радио Требиње


„Развој модела предикције процеса обраде брушења на бази квалитата обрађене површине“

Коментари су закључени.