Теологија у јавној сфери – Требиње, 7-10. фебруар 2019.

Од 7. до 10. фебруара ове године, у Културном центру у Требињу одржаће се шести по реду годишњи скуп Теологија у јавној сфери, у организацији Центра за философију и теологију из Требиња. Манифестација представља својеврстан теолошки фестивал који укључује предавања, панел-дискусије, промоције књига, изложбе, радионице итд. и окупља професоре, умјетнике, стручњаке и културне раднике из региона, али и шире.

Након свечаног отварања које је планирано за четвртак, 7. фебруара у 10.30 часова, одржаће се прва панел-дискусија на тему Црква и просветитељство: шта (ни)смо научили од Доситеја. Разговор, у коме учествују проф. др Никола Грдинић (Филозофски факултет, Универзитет у Новом Саду), проф. др Ненад Ристовић (Филозофски факултет, Универзитет у Београду) и проф. др Владимир Симић (Филозофски факултет, Универзитет у Београду) има за циљ да размотри идеју водиљу Доситејевог просветитељског дјеловања и начин на који је она прихваћена у Цркви, тада и данас.

Истог дана, од 17.30 часова, одржаће се друга расправа на тему Теологија – истина – помирење: појам мира у светим списима у којој учествују декани теолошких факултета у БиХ: проф. др Дарко Томашевић (Католички богословни факултет, Универзитет у Сарајеву), проф. др Владислав Топаловић (Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“, Универзитет у Источном Сарајеву) и проф. др Зухдија Хасановић (Факултет исламских наука, Универзитет у Сарајеву).

У петак, 8. фебруара, од 11 часова, биће одржана три кратка предавања. Прво, на тему Утицај информационих технологија на процес образовања омладине и научног стваралаштва одржаће професор Електротехничког факултета у Београду, др Жељко Ђуровић. Професор Филозофског факултета и угледни економиста, др Миодраг Зец, говориће на тему Држава – могући концепти, док ће Благоје Пантелић, уредник портала Теологија.нет говорити о овом порталу и његовом утицају као и о стању црквених медија уопште.

Истог дана, од 17.30 часова, на тему Мит, нација, црква, држава говориће доц. др Душан Крцуновић (Филозофски факултет, Универзитет Црне Горе), проф. др Богољуб Шијаковић (Православни богословски факултет, Универзитет у Београду) и Срђан Шљукић (Филозофски факултет, Универзитет у Новом Саду). Расправљајући о концепту мита и улози митолошког мишљења у процесу креирања идентитета нације и цркве, саговорници ће се осврнути и на злоупотребу мита у дневно-политичке сврхе.

Дискусија на тему Богатство и сиромаштву у свијету екстремних неједнакости биће одржана у суботу од 11 часова. О томе који су узроци нарастајућег јаза између екстремно богатих и екстремно сиромашних, о томе на који начин се ове друштвене класе доживљавају у различитим дијеловима планете, као и шта библијска теологија може да нам каже о овим проблемима говориће доц. др Ненад Божовић (Православни богословски факултет, Универзитет у Београду), доц. др Владан Ивановић (Економски факултет, Универзитет у Крагујевцу) и мср Зоран Ћирјаковић (Факултет за медије и комуникације, Универзитет Сингидунум).

Главно предавање, као и ранијих година, одржаће један од водећих православних теолога данашњице. Овог пута, гост скупа је професор Универзитета Конкордија у Монтреалу (Канада), др Лучијан Турческу. Он ће у суботу у 17.30 часова говорити на тему Религија и Европа након пада Гвоздене завјесе.

У оквиру скупа, у галерији Културног центра, биће отворена изложба „Лично“ – портрети жртава рата Велије Хасанбеговића. Презентација идејног рјешења пројекта спомен села у Мркоњићима биће одржана у суботу од 13 часова у Културном Центру.

У оквиру скупа биће одржана три разговора о књизи са њиховим ауторима. Ријеч је о књизи Небески Јерусалим и секуларно царство: Огледи о Цркви и секуларизму доц. др Александра Ђаковца (Православни богословски факултет, Универзитет у Београду) о којој ће се говорити у амфитеатру Факултета за производњу и менаџмент у четвртак, 7. фебруара, од 16.15 часова. На истом мјесту и у исто вријеме наредног дана говориће се о књизи проф. др Предрага Драгутиновића (Православни богословски факултет, Универзитет у Београду) Interpretation of Scripture in the Orthodox Church: EngagingContextual Hermeneutics in Orthodox Biblical Studies (Тумачење Писма у Православној Цркви: Значај контекстуалне херменеутике за православне библијске студије). У суботу, од 16.15 часова, у Музеју Херцеговине тема разговора са њеним аутором биће књига Динамика хришћанског идентитета доц. др Растка Јовића (Православни богословски факултет, Универзитет у Београду).

Детаљан програм ове манифестације можете наћи у документу у прилогу.

Брошура.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ – Одржавање енергетских постројења и Пројектовање производних система

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

 

Обавјештавају се студенти четврте године, оба студијска програма, да се одгађају Завршни испити из предмета: Одржавање енергетских постројења и Пројектовање производних система, планирани за 05. 02. 2019. године.

Студенти ће бити благовремено обавјештени о новом датуму одржавања Завршних испита.

Студентска служба

Обавјештење – Енергија и друштво

Обавјештавају се студенти студијског програма Индустријско инжењерство за енергетику да ће се испит из предмета Енергија и друштво који је требао бити одржан 31.01.2018. одржати у уторак, 05.02.2018. у 09.00 часова (I термин), а испит који је требао бити одржан 14.02.2018. биће одржан 19.02.2018. у 11.00 часова (II термин).

Јавна одбрана завршног рада на првом циклусу студија кандидата АНДРИЈАНЕ ШАРАБЕ

Дана 28.01.2019. године са почетком у 13.00 часова у амфитеатру Факултета за производњу и менаџмент Требиње одржаће се јавна одбрана завршног рада на првом циклусу студија кандидата АНДРИЈАНЕ ШАРАБЕ на тему:  „Повезаност сегментације тржишта и понашања потрошача“.

                                                                           

Кандидат ће завршни рад бранити  пред Комисијом у саставу:

  1. Доц. др Мирјана Миљановић – предсједник Комисије,
  2. Доц. др Гојко Крунић – члан Комисије,
  3. Проф. др Илинка Унковић – ментор.

Завршни рад се може погледати у библиотеци Факултета за производњу и менаџмент Требиње сваким радним даном од 8.00 – 15.00 часова.

Проф. др Јовану Дутини постхумно додјeљeна Свeтосавска награда

Првом дeкану Факултета за производњу и менаџмент Требиње проф. др Јовану Дутини постхумно јe додјeљeно јавно признањe – Свeтосавска награда. Награда јe на пријeдлог Научно-наставног Вијeћа Факултета за производњу и менаџмент Требиње додјeљeна на 21. Сјeдници Скупштинe града Трeбиња. Профeсор Дутина јe дао нeмјeрљив допринос развоју акадeмскe зајeдницe и друштва у цјeлини. Остварио јe запажeн научни опус који сe оглeда у бројним научним радовима, научним пројeктима, унивeрзитeтским уџбeницима као и у сарадњи са приврeдом. Својим ангажманом поставио јe тeмeљ развоја Факултeта за производњу и мeнаџмeнт и Трeбиња као Унивeрзитeтског града.

                                                                     

ОБАВЈЕШТЕЊЕ – за студенте II године студијског програма Индустријско инжењерство за енергетику

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

 

Обавјештавају се студенти II године студијског програма Индустријско инжењерство за енергетику да ће се у уторак 22.1.2019. године (надокнада од петка 4.1.2019. године) одржати предавања из предмета Механика II (Кинематика)

 

СТУДЕНТСКА СЛУЖБА

ОБАВЈЕШТЕЊЕ – за студенте III године студијског програма Индустријско инжењерство за енергетику

ОБАВЈЕШТЕЊЕ

 

Обавјештавају се студенти III године студијског програма Индустријско инжењерство за енергетику да ће се у уторак 22.1.2019. године (надокнада од петка 4.1.2019. године) настава одржати по следећем распореду:

9.00 – 12.45 – Цјевоводи и арматуре – предавања

13.00 – 14.45 –  Пренос топлоте и масе – вјежбе

Вјежбе из предмета Расхладни уређаји и топлотне пумпе, умјесто у уторак 22.1.2019. године (надокнада од петка 4.1.2019.) одржаће се у петак 25.1.2019. године у времену од 12.00 – 13.45

 

СТУДЕНТСКА СЛУЖБА

Коришћење апликације „Студентски инфо киоск“

Информација о електронској пријави испита

и коришћењу апликације „Студентски инфо киоск“

 

Обавјештавају се сви студенти да ће од Јунско-јулског испитног рока, поред уобичајене пријаве испита у Студентској служби,  моћи пријављивати испите и електронским путем. Предуслов за електронску пријаву испита је да се студент региструје на апликацији „Студентски инфо киоск“ на следећи начин:

  1. На претраживачу укуцајте infokiosk.unssa.rs.ba,
  2. Одаберите Факултет за производњу и менаџмент,
  3. Укуцајте број индекса и при првом пријављивању на мјесто лозинке укуцајте матични број,
  4. Унесете исправну е-mail адресу и лозинку коју желите убудуће да користите приликом логовања на Ваш налог,
  5. Улогујете се на Вашу електронску пошту коју сте навели и потврдите линк који сте добили   (уколико нема аутоматске поруке за регистрацију, погледајте отпад  односно непожељне поруке),
  6. Послије потврђивања линка, улогујете се помоћу броја индекса и лозинке коју сте одабрали.

(Уколико имате проблема приликом регистровања, јавите се у Студентску службу).

На Инфо киоску сте у могућности да видите информације о личним подацима, преглед положених испита, преглед излазака на испите, записнике за испите. Уколико примјетите да неки од наведених података није тачан, молимо вас да контактирате студентску службу  факултета и тражите исправку податка.

Изузетак је пријава испита „под колизијом“ који ће се и даље пријављивати само на шалтеру Студентске службе.

Студенти пријаве испита у редовном испитном року плаћају као и до сада 2,00 КМ односно 22,00 КМ за накнаду пријаве испита четврти пут и 32,00 КМ пријаву плаћају апсолвенти који обнављају апсолвентски стаж. Студенти су обавезни копију уплатнице да донесу у Студентску службу прије изласка на испит.

Све уплате вршити на лично име и ЈМБ, у супротном, ако услугу вршите за неког другог, морате навести његово име, врсту прихода и тачан ЈМБ. Ово наглашавамо посебно важним да се не би десило да финансијска средства оду на финанасијску картицу другог лица, јер тиме блокирате остваривање ваших права у наредном периоду. Ради олакшице, студент може извршити уплату више образаца пријава. Средства ће бити похрањена на његовој финансијској картици и правилно ће се распоређивати приликом пријаве испита.

Пријава испита може се извршити само у утврђеним терминима који ће бити приказани на инфо киоску у опцији пријава испита. Када се студент пријави на испит нема могућност „одјаве“ испита и ствара му се финанасијска обавеза коју је дужан да плати без обзира да ли ће изаћи на испит.

Сваки студент ће моћи да види само записнике за испите које је пријавио, а не и записнике са других предмета. Уколико нисте у могућности да видите записник испита који сте пријавили јавите се у студентску службу.

За све нејасноће обратите се на студентску службу или е-mail  studentska.sluzba@www.fpm.ues.rs.ba.

Требиње, 08.06.2016. године                                                             

 СТУДЕНТСКА СЛУЖБА

 

Понедјељак (14.1.2019.) нерадни дан

​​Влада Републике Српске је донијела закључак да понедјељак (14.01.2019.године), прогласи нерадним даном.
Тога дана неће радити републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, јавна предузећа и установе и други који Нову годину обиљежавају по јулијанском календару.
Руководиоци наведених органа су обавезни да у току калeндарске године организују рад због остваривања пуног годишњег фонда радних дана.