ФПМ СЕ УКЉУЧИО У СВЈЕТСКУ АКЦИЈУ ПРОИЗВОДЊЕ МЕДИЦИНСКИХ ВИЗИРА

Факултет за производњу и менаџмент Требиње који посједује 3D штампач, организовао се, и у сарадњи са представницима ЈУ Агенције за развој малих средњих предузећа и Града Требиња,  укључио у општу свјетску акцију производње визира за заштиту медицинског особља у болницама. Чешка компаније Пруса је развила иницијални модел, бесплатан за преузимање, на основу кога смо редизајнирали и пројектовали два сопствена, визира: ФПМ-1 и ФПМ-2, један мањих а други већих димензија.

Главни дио, ослонац на глави корисника је направљен од PLA пластике на 3Д штампачу Факултета (као што је приказано на доњој слици):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доњи дио направљен је такође од PLA пластике, а има улогу да формира закривљеност доњег дијела визира, који је исти за оба типа (како и слика показује):

 

 

Пластични визир се реже ласерски. Због прилагођености корисницима развијена су два типа – краћи и дужи.

Да би визир чврсто стајао на глави, еластична трака са перфорацијом се поставља на изданке при крају визира и положајем отвора се прилагођава свакој величини главе.

Коначан изглед визира је представљен на доњој слици:

 

Просјечна дужина штампања износи од 6,5 до 7,5 сати непрекидног рада и тиме је лимитирана производња јер се ради на само једном штампачу. Штампач и ласерски резач се налазе у стерилисаним просторијама, а оператери раде у заштитној опреми.

Готови комплет: трака за чело, визир, доњи дио и трака се пакују у стерилне кесе које се вакуумирају и термички затворе што обезбјеђује стерилну атмосферу.

Након употреба је могућа стерилизација врелом паром јер материјали од којих је визир направљен, то дозвољавају. Тиме је омогућена вишеструка употреба.

ВАЖНО ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ

ВАЖНО ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ

 

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, донио је Инструкцију број: 1902/616-7-1/20 од 16.03.2020. године  о омогућавању праћења наставног процеса на даљину, у вријеме примјене Наредбе број 19.02/616-7/20 д 10.03. 2020. године.

С циљем, да  се свим студентима омогући приступ интернету за потребе online наставе, министар  је  постигао договор  са директором компаније „М:тел“ да се у сарадњи са овом компанијом обезбиједи бесплатан интернет за студенте који студирају на високошколским установама у Републици Српској, а немају приступ Интернету, како би сви студенти могли учествовати у наставном процесу.

Студенти који немају приступ Интернету потребно је да се јаве студентској служби Факултета за производњу и менаџмент путем е-maila: studentska.sluzba@fpm.ues.rs.ba или на број телефона: 059/490-654 и наведу:

 • Студијски програм и годину студија;
 • Име и презиме студента;
 • Број мобилног телефона;
 • Број индекса.

Податке је потребно доставити до уторка, 31.03.2020. године до 12:00 часова.

На основу обједињених спискова студената који немају приступ интернету, компанија „М:тел“  ће им додијелити Интернет без накнаде.

Декан

Проф. др Душан Јокановић

Инструкција о омугућавању праћења наставног процеса на даљину

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, донио је Инструкцију   о омогућавању праћења наставног процеса на даљину.

С циљем, да  се свим студентима омогући приступ интернету за потребе онлајн наставе, министар  је  постигао договор  са директором компаније „М:тел“ да се у сарадњи са овом компанијом обезбиједили бесплатан интернет за студенте који студирају на високошколским установама у Републици Српској, а који немају приступ интернету.

Еразмус+ позив за 2020. годину – продужење рока за доставу апликација

Европска комисија је продужила рок за подношење пројектних приједлога за програм Еразмус+ за 2020. годину.

Рок за аплицирање продужен је до 23. априла 2020. године до 12:00 часова по Бриселском времену, а односи се на подношење пројектних приједлога за стратешка партнерства за опште образовање, стручно образовање и обуку, високо образовање и образовање одраслих, као и за партнерства за размјену на нивоу школа.

НА ФПМ ТРЕБИЊЕ  НАСТАВНИ ПРОЦЕС У ПУНОМ КАПАЦИТЕТУ ПЛАТФОРМОМ УЧЕЊА НА ДАЉИНУ

Поштовани студенти, наставници и запослени на Факултету за производњу и менаџмент Требиње.

Сходно новонасталој ситуацији везаној за Корона вирус, а у склади са Инструкцијим ресорног министарства,  о омогућавању праћења наставног процеса на даљину, као и препорукама руководства нашег Универзитета, Рачунарски центар Универзитета у Источном Сарајеву је у кратком временском року успио да имплементира одређени вид видео конференцијског система који ће у наредном периоду омогућити комуникацију између студената и предавача (асистената и професора), као и одвијање  и  других редовних  радних састанака на факултету. Иначе ради се о скупу пројеката отвореног кода који вам омогућава да лако направите и имплементирате сигурна рјешења за видео конференције. У основи овог система је „Jitsi meet“ који вам омогућавају одржавање конференција на Интернету.

 Овај видео-конференцијски систем наставе  користиће се до оног тренутка до када се не усаврши још боља платформа, а све у координацији са руководством Универзитета.

Поштоване колеге студенти, овом платформом постижемо ефекат да се настава (учење на даљину) одвија у пуном капацитету према седмичном распореду наставе.

Најискреније Вас молимо да редовно путем ове платформе похађате наставу, која ће више смо него сигурни,  бити веома ефективна. Ваши наставници и асистенти  ће Вам континуирано достављати квалитетне наставне материјале, које ћете савлађивати у е-учионицама, и у таквој интеракцији, кроз честе консултације постићи добре резултате. 

Поштоване колеге

молимо Вас да као одговорни чланови друштвене заједнице поштујете све одлуке државних органа, органа локалне управе, као и препоруке са нивоа Универзитета. 

Са жељом за ваше добро здравље, и здравље чланова Ваше породице срдачно Вас поздрављамо.

 

                                                                                        Декански колегијум

ФПМ партнер у реализацији програма за стручну обуку и запошљавање CNC оператера

Дана, 11.03.2020. године, у малој сали градске управе Града Требиња, одржан је састанак  у оквиру пројекта “Моја будућност”, у сврху реализације програма “Стручно оспособљавање, усавршавање и запошљавање оператера на CNC машинама за обраду метала у Источној Херцеговини“, који у БиХ, Републици Српској реализује Фондација Хелветас. Програм реализује Агенција за развој малих и средњих предузећа Града Требиња у партнерству са Градом Требињем, Заводом за запошљавање Републике Српске – филијала Требиње, Факултетом за производњу и менаџмент Требиње, Фондацијом Хелветас, Едукативним центром Привредне коморе Републике Српске, и предузећем Swisslion IAT а.д. Требиње.

Састанку су присуствовали представници: Агенције за развој малих и средњих предузећа Града Требиња, локалне управе Града Требиње, Завода за запошљавање Републике Српске – филијала Требиње, Факултета за производњу и менаџмент Требиње, Фондације Хелветас, те предузећа Swisslion IAT а.д. Требиње.  Имајући у виду чињеницу да се на јавни конкурс пријавио велики број кандидата, договорено је да се у склопу  одабира на јавни конкурс, дана 16.03.2020. године обави интервју.

Улога Факултета за производњу и менаџмент Требиње у склопу програма је реализовање теоретског дијела наставе кроз четири модула, док ће се практични дио наставе одржати у предузећу Swisslion IAT а.д. Требиње.

Због новонастале ситуације и наредбе ресорног Министарства у циљу сузбијања и ширења Корона вируса почетак теоретског дијела наставе одгођен је до почетка априла мјесеца текуће године.

Циљ организовања наведеног програма је унаприједити квалитет и капацитете радне снаге и конкурентности, осигурати боље могућности запошљавања и ојачати институционалне капацитете и мрежу између сектора рада и образовања на простору источне Херцеговине.


ФПМ партнер у реализацији програма за стручну обуку и запошљавање

Градски штаб за ванредне ситуације објавио препоруке за превентивно поступање – вирус корона

Штаб за ванредне ситуације Града Требиња

Препоруке за превентивно поступање у вези актуелне епидемиолошке ситуације са корона вирусом (covid-19)

У свим јавним предузећима и установама, Градској управи Града Требиња, агенцијама, фондацијама, образовним и другим институцијама, хотелима, ресторанима, угоститељским објектима, продајним објектима, маркетима, самосталним занатским и трговачким радњама, играоницама, фитнес центрима, НВО и удружењима грађана, и свим просторима у којима се окупљају дјеца или одрасли по било ком основу и у свим затвореним просторима, важно је поштовати опште мјере спречавања преноса инфекција које укључују:

ОПШТЕ МЈЕРЕ

 • Прање руку топлом водом и сапуном у трајању од најмање 20 секунди, те сушење руку једнократним убрусима;
 • У ситуацијама кад није могуће прање руку, одржавати хигијену руку средством за дезинфекцију који садржи 70 одсто алкохола.
 • Адекватну вентилацију (често провјетравање или правилно одржаван систем вентилације);
 • Уколико је могуће, обезбиједити удаљеност од најмање 1 метра између запослених;
 • Избјегавати блиски контакт са свим особама које показују симптоме респираторне болести; 
 • Приликом кашљања и кијања, уста и нос покривати марамицом, која се након употребе одлаже у канту за отпатке;
 • У случају појаве повишене температуре, кашља, кијања или других симптома болести не долазити на посао, већ се јавити свом породичном љекару (телефоном).

ОДРЖАВАЊЕ ХИГИЈЕНЕ РАДНОГ ПРОСТОРА

 • Отворите прозоре или укључите вентилацију
 • Током чишћења обавезно користите рукавице;
 • Избјегавајте додиривање лица и очију приликом чишћења;
 • Са подова покупите крупније отпатке, а потом под очистите топлом водом и детерџентом;
 • Послије чишћења подова, извршити дезинфекцију хлорним препаратом (Доместос и сл, према упутству произвођача);
 • Очистите тоалете, укључујући WC шкољку и све доступне површине у тоалету, детерџентом, а након тога дезинфикујте хлорним препаратом;
 • Радне површине и све често додириване површине (кваке, прекидачи, тастатуре и мишеве, рукохвати итд.) дезинфиковати средством за дезинфекцију које садржи 70 одсто алкохол.
 • Не користити паковања са распршивачем за наношење средства за дезинфекцију, јер може доћи до разношења узрочника болести;
 • Након чишћења крпе опрати на 90 степени или опрати у топлој води и дерџенту, а потом дезинфиковати потапањем у средство за дезинфекцију, најмање 30 минута (варикина).
 • Сав отпад настао током чишћења што прије одложити у канту за отпатке.
 • Након обављеног поступка, скинути рукавице, одложите их у пластичну врећицу, а затим опрати руке топлом водом и сапуном у трајању од најмање 20 секунди.

КОМУНИКАЦИЈА СА ЗАПОСЛЕНИМА

 • Редовно информисање запослених о актуелној епидемиолошкој ситуацији;
 • Подсјећање на поштовање свих препоручених мјера заштите здравља запослених.

 У ДЈЕЧЈИМ ВРТИЋИМА И ИГРАОНИЦАМА

Поред већ наведеног, за заштиту здравља дјеце у дјечјим вртићима неопходно је:

 • Редовно прање/чишћење и дезинфекција играчака и дидактичких средстава;
 • Поштовање правила „глава – ноге“ приликом поподневног одмора;
 • Редовно мијењање (једном седмично) и прање постељине на 90 степени, уколико је запрљана и чешће;
 • Поред уобичајеног одржавања хигијене, све радне површине у кухињи и трпезарији дезинфиковати средством за дезинфекцију које садржи 70 одсто алкохол, а подове препаратима хлора (Доместос и сл., по упутству произвођача);
 • У случају да се дијете разболи током боравка у вртићу, изоловати га у посебну собу, обавијестити родитеља и препоручити му преглед надлежног педијатра;
 • Дјеца са симптомима болести не похађају вртић до изљечења.

У ХОТЕЛИМА

Осигурати лаку доступност одговарајућег потрошног материјала за спрјечавање инфекција:                                                                                  

                                                

 • Сапун, вода, алкохолни раствор (70 одсто алкохол) за дезинфекцију руку;
 • Топломјери
 • Папирне марамице и папирни убруси за руке
 • Хируршке маске (за госта са симптомима респираторне инфекције и особље хотела које је у непосредном контакту са таквом особом);
 • Једнократне рукавице
 • Вреће за отпад
 • Течност за површинску дезинфекцију (70 одсто алкохол).

Приликом пријаве у хотел, госта обавијестити да у случају појаве респираторних симптома, о томе обавијести рецепционера.

Иста упутства поставити у свакој хотелској соби у писаној форми.

Рецепционер ће савјетовати госта да остане у својој соби и контактирати Хигијенско-епидемиолошку службу Дома здравља (059/240 693) или епидемиолога (066/222 819), од кога ће добити даља упутства.

Радницима хотела савјетовати да не улазе у собу у којој је особа под сумњом на инфекцију.