На ФПМ Требиње одржана манифестација „Ноћ Истраживача 2019.“

Факултет за производњу и менаџмент у сарадњи са Министарством за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво приредио је вечерас у Требињу „Ноћ истраживача“.

Посјетиоци традиционалне манифестације која промовише науку и истраживачки рад имали су прилику да погледају занимљиве експeримeнте из физикe, хeмијe и биологијe, које су припремили наставници и дјеца из свих требињских основних и средњих школа, али и школарци из Билеће, Гацка, Љубиња и Невесиња, те чланови Друштва физичара источне Херцеговине.

Уз предавања врсних научних радника, презентовани су и научни радови студената Електротехничког факултета у Источном Сарајеву и Факултета за производњу и менаџмент Требиње, а посјетици су могли да виде и која техничка помагала у криминалистици користе припадници Полицијске управе Требиње, те како се дигитализацијом културно насљеђе Музеја Херцеговине чува од заборава.

У холу Факултета за производњу и менаџмент приређена је и изложба ученичких ликовних радова на тему науке и и истраживачког рада, а школарци су имали прилику да се такмиче и у квизу знања, са пригодним наградама за најуспјешније.

Декан ове високошколске установе Душан Јокановић каже да је ова манифестација својеврни академски празник који слави науку, те да је овогодишња окупила највише излагача и експоната.

„Науку покушавамо да популаризујемо на један лакши и опуштенији начин. Некад ми на универзитету знамо да ‘гушимо’ теоријом – а јако је важна ова експериментална подршка теоријским резултатима. С друге стране, још је важније да на овај начин нашим школарцима још у овом узрасту подгријемо ту клицу научноистраживачког рада. Можда ће неки од њих сутра бити велики истраживачи или професори универзитета. Прије свега, важно је да науку схвате као један алат који ће помоћи – и да овај свијет буде бољи и да они буду бољи људи“, истакао је Јокановић.

Извор: Радио Требиње    


Ноћ Истраживача

Коментари су закључени.