3Д ШТАМПАЧИ ЛАБОРАТОРИЈЕ ЗА САВРЕМЕНУ ПРОИЗВОДЊУ

Лабораторија за савремену производњу Факултета за производњу и менаџмент већ дужи низ година посједује 3D штампач ZPrinter 450, производње америчке фирме ZCorp и садржи најновије функције које аутоматизују и поједностављују процес 3D штампања у боји. Једноставан је за кориштење и има пријатан дизајн, комбинован са високим перформансама композитних материјала. Ове карактеристике чине ZPrinter 450 најисплативијим штампачем који је данас доступан за брзу израду прототипова. Потребно је напоменути и чињеницу да се на ZPrinter – у 450 добија прецизни 450 DPI 3D модел прототипа у боји пет до десет пута брже у односу на остале штампаче. На овом штампачу постоји више начина да се оствари 3D штампање, али генерално се врши у слојевима примјеном технологије 3DP™ која је патентирана на MIT-у.

Z Corp ZPrinter 450 parts and printer

ZPrinter 450 има могућност штампања прототипова производа који димензијама и обликом у потпуности одговара будућем производу од пластике или метала. Значајна предност овог штампача јесте што се модели могу израђивати у боји. Слој керамичког пудера се учвршћава једном врстом љепила и боје и лијепи се за претходни слој. Слојеви су дебљине до 0,15мм и резолуције до 450 DPI. Релативна брзина штампе по вертикали је до 23мм/сат.
Једини проблем је релативно висока цијена компоненти које се користе у изради 3D модела па је неисплатива његова употреба за студентске вјежбе и моделе који немају комерцијалну вриједност.

Због тога је набављен 3D принтер који користи јефтину основну компоненту – пластичну нит дебљине 1,75мм која се топи и истискује кроз металну дизну пречника 0,4мм и лијепи за подлогу или претходни слој према командама Г кода које добија из софтвера. Дебљина слоја је 0,15 до 0,2мм и површина која се формира има јасну слојевиту структуру. Предност је јефтина производња облика који је димензионално прихватљив, релативно велика брзина штампе, нешто бржа од штампача који користе прах.

Типичан примјер овог штампача је Ender 3 који користи јефтине ПЛА филаменте. За разлику од ZPrinter 450 овај је стоне величине и не тражи скуп и компликован софтвер нити неке специјалне услове приликом експлоатације. Довољно је да се у неком 3D софтверу пројектује просторни облик, сними на SD картицу, загрије радни сто и дизна и поступак може кренути. Боја комада зависи од боје филамента I, уз набавку додатних компоненти, може штампати и у више боја. Дијелови израђени овим начином се могу додатно површински обрадити и бојити али је то непотребно. Довољно је рећи да су сви компликовани облици на самом штампачу израђени управо на њему и посве су функционални!

 

Коментари су закључени.