ФПМ СЕ УКЉУЧИО У СВЈЕТСКУ АКЦИЈУ ПРОИЗВОДЊЕ МЕДИЦИНСКИХ ВИЗИРА

Факултет за производњу и менаџмент Требиње који посједује 3D штампач, организовао се, и у сарадњи са представницима ЈУ Агенције за развој малих средњих предузећа и Града Требиња,  укључио у општу свјетску акцију производње визира за заштиту медицинског особља у болницама. Чешка компаније Пруса је развила иницијални модел, бесплатан за преузимање, на основу кога смо редизајнирали и пројектовали два сопствена, визира: ФПМ-1 и ФПМ-2, један мањих а други већих димензија.

Главни дио, ослонац на глави корисника је направљен од PLA пластике на 3Д штампачу Факултета (као што је приказано на доњој слици):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доњи дио направљен је такође од PLA пластике, а има улогу да формира закривљеност доњег дијела визира, који је исти за оба типа (како и слика показује):

 

 

Пластични визир се реже ласерски. Због прилагођености корисницима развијена су два типа – краћи и дужи.

Да би визир чврсто стајао на глави, еластична трака са перфорацијом се поставља на изданке при крају визира и положајем отвора се прилагођава свакој величини главе.

Коначан изглед визира је представљен на доњој слици:

 

Просјечна дужина штампања износи од 6,5 до 7,5 сати непрекидног рада и тиме је лимитирана производња јер се ради на само једном штампачу. Штампач и ласерски резач се налазе у стерилисаним просторијама, а оператери раде у заштитној опреми.

Готови комплет: трака за чело, визир, доњи дио и трака се пакују у стерилне кесе које се вакуумирају и термички затворе што обезбјеђује стерилну атмосферу.

Након употреба је могућа стерилизација врелом паром јер материјали од којих је визир направљен, то дозвољавају. Тиме је омогућена вишеструка употреба.

Коментари су закључени.