Семинар из области енергетике

ОДРЖАН СЕМИНАР ИЗ ОБЛАСТИ ЕНЕРГЕТИКЕ

Данас је на Факултету за производњу и менаџмент Требиње одржан семинар на тему СТАЊЕ И МОГУЋНОСТИ РАЗВОЈА СОЛАРНЕ ЕНЕРГЕТИКЕ У СРБИЈИ.Семинару су присуствовали студенти Факултета техничких наука из Новог Сада и студенти и професори Факултета за производњу и менаџмент Требиње.

Данашњи семинар је још једна од активности заједничке сарадње ова два факултета. Семинар је водио проф. др Владимир Катић, продекан Факултета техничких наука Нови Сад и шеф Катедре за енергетску електронику и претвараче. Он је на данашњем семинару пристутнима говорио о потенцијалу и стартегији развоја соларне електроенегетике у Србији. Поред професора Катића, предавачи су били доц. др  Борис Думнић, директор Департмана за енергетику, електронику и телекомуникације ФТН-а, који је говорио о својим искуствима у раду и пројектовању соларних електрана у Србији, као и о исплативости соларне енергије и доц. др Драган Милићевић, који је презентовао принципе пројектовања соларних електрана. Као примјер добре праксе, данашњи предавачи представили су више електрана из Србије, чији су пројектанти били управо тимови са ФТН-а. Преглед рјешења на пољу соларнеенегетика у Србији да је асистент на ФТН-у, мастер Немања Савић, стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Посебно важан дио семинара било је предавање студената студијског програма Чисте енергетске технологије ФТН Нови Сад, Александра Несторовића, Николе Арсеновића, Стефана Исаковића и Николе Стратијева, који су нам говорили о смањењу емисије CO2 и појаснили колико је заправо чиста енергија из фотонапонских електрана.

Након предавања, студенти и професори са ФТН-а обишли су лабораторије на Факултету за производњу и менаџмент Требиње и упознали се са њиховим радом и функционисањем.

Овим предавањима завршен је први дио семинара, док је у наставку планирана студисјка посјета студената и професора Хидроелетранама на Требишњици и брани Гранчарево.

Коментари су закључени.