Велике могућности за студирање у иностранству

Студентима из Републике Српске на располагању су бројне могућности за студирање у иностранству, а на Фејсбук профилу програма Erasmus plus отворен је чат /chat/ путем којег се експертима Европске комисије могу постављати питања о стипендијама и програмима студија и пројектима које нуди овај програм.

У Министарству просвјете и културе Републике Српске Срни је речено да је Московски државни институт међународних односа понудио бесплатан упис на прву годину студија за једног кандидата из БиХ.

Кандидат може изабрати један од три смјера – међународни односи, међународно право и међународна економија, а за упис на факултет потребно је знање руског језика на нивоу који омогућава праћење наставног процеса, као и знање другог страног језика.

Заинтересовани кандидати треба до 10. јуна да доставе пријаве у Амбасаду БиХ у Москви, а копије потребних докумената достављају лично у Деканату на дан тестирања знања руског језика 27. јуна на овом московском универзитету.

Катарски универзитет понудио је три стипендије за студенте из БиХ за академску 2014/2015. годину. Заинтересовани могу аплицирати на све факултете, зависно од успјеха у средњој школи и квоте факултета.

Услов за добијање стипендије је завршена средња школа са просјеком не мањим од 75 одсто за друштвене и 70 одсто за техничке науке, те одлично познавање енглеског језика.

Заинтересовани кандидати треба електронски да аплицирају за пријем на одабрани факултет и стипендију на веб-страници www.qu.edu.qa/admissions.

Министарство школства, науке, истраживања и спорта Словачке, у оквиру „Модернизацијског програма Словачка 21“, нуди једном ученику из БиХ са завршеном средњом школом могућност студирања у Словачкој у академској 2014/2015. години.

Студиј укључује бесплатну 10-мјесечну језичку и стручну припрему у Институту за језичку и стручну припрему за стране студенте Центра за даље образовање Универзитета Коменског у Братислави.

Ученик ће имати стипендију Владе Словачке од 280 евра мјесечно за плаћање смјештаја, хране и осталих трошкова, а рок за слање пријаве је 10. јун.

Студенти високих школа из БиХ студирају у Словачкој на словачком језику, у складу са законима ове земље и под једнаким условима као и словачки студенти, односно без накнаде за школарину.

Трошкове за смјештај, храну и остале издатке за вријеме студирања студент сноси сам, а просјечни мјесечни трошкови у Словачкој износе око 250 евра.

У Министарству просвјете и културе Републике Српске кажу да су ово само неки од тренутно отворених програма и стипендија, те подсјећају да је недавно и грчка Амбасада у БиХ понудила пет стипендија за студенте.

Из ресорног министарства напомињу да на чат на Фејсбук профилу програма Erasmus plus заинтересовани могу постављати питања експертима Европске комисије о стипендијама, програмима студија и пројектима изградње капацитета које нуди предметни пројекат ЕУ.

Према информацијама Европске комисије, чат је отворен од 21. маја, а питања се могу поставити и путем Твитера.

Нови образовни програм Ерасмус плус 2014-2020. обухвата свих седам досадашњих образовних програма Европске комисије, те програме помоћи младима.

Програм, чији је буџет 14,7 милијарди евра, омогућиће студирање, обуку, стицање радног искуства или волонтирање у иностранству за четири милиона људи из ЕУ, те других земаља које су приступиле програму.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске истичу да је БиХ изразила интерес за дјелимично приступање програму, те да су у току припреме за потписивање уговора између БиХ и ЕУ.

Коментари су закључени.