5. Математичка конференција РС

У аmфитеатру Факултета за производњу и менаџмент Требиње данас је пленарном сједницом почела са радом 5. Математичка конференција Републике Српске, која и ове године у пуном смислу има међународни карактер. За конференцију је пријављен велики број научних радова учесника из РС, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Словеније, Русије и Канаде, као и предавачи са математичког института Српске академије наука и умјетности и Националног центра за научна истраживања из Париза.

На свечаном отварању, учесницима су се међу осталима обратили и декан Факултета за Производњу и Менаџмент др Душан Јокановић, проф. Владимир Драговић са Математичког факултета у Београду, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Дејан Бокоњић, проф. др Предраг Станишић проректор Универзитета Црне Горе, те министар науке и технологије у Влади РС проф. др Јасмин Комић који је отворио математичку конференцију.

Комић је истакао да ресорно министарство посвећује посебну пажњу развоју науке кроз организацију научних скупова, издавање научних часописа и књига, те израдом научних пројеката, технолошким развојем, као и радом на другим сегментима који треба да дају жељени квалитет.

Он је рекао да му је изузетно драго што се већ пети пут одржава математичка конференција Републике Српске, те изразио увјерење да ће услиједити респектабилни резултати и да ће се и убудуће наставити са подизањем нивоа квалитета оваквих окупљања.

Истичући да је за даљи развој науке неопходно бити конкурентан на свјетском тржишту знања, Комић је истакао да је то врло тежак задатак, али да је то једини начин за даљи развој и успјех.

„Ова конференција на којој присуствују еминентни професори има посебан задатак да се у математичком погледу размијене искуства и знања што ће допринијети јачању и развоју науке“, рекао је Комић.

Декан Факултета за производњу и менаџмент у Требињу Душан Јокановић је истакао да је конференција планирана у шест секција, те да ће у пленарном дијелу бити промовисана два тома зборника радова са претходне конференције.

„Сматрам да је ово један велики научни празник и да су и Универзитет у Источном Сарајеву и наш факултет показали да могу да организују овако значајан скуп и да доведу најеминентније математичаре из окружења“, рекао Јокановић.

Организатори конференције су Факултет за производњу и менаџмент у Требињу – Универзитет у Источном Сарајеву и Друштво математичара Републике Српске, а суфинансијер је Министарство науке и технологије Републике Српске.

Један од предавача на конференцији је професор Стево Тодорчевић са Универзитета у Торонту на тему „Резултати и примене теорије Рамсеја“.

Конференцији присуствује и професор Вјечеслав Јурко са Универзитета у Саратову, еминентни професор из области диференцијалних једначина.

Зборник радова са 5. Математичке конференције, који је штампан у два тома, представио је шеф катедре за математику Универзитета у Источном Сарајеву  проф. др Миленко Пикула.

Радни дио пленарне сједнице почео је предавањем на тему РЕЗУЛТАТИ И ПРИМЕНЕ ТЕОРИЈЕ РАМСЕЈА професора Стева Тодорчевића са Универзитета у Торонту. Конференција се одржава 5. и 6. јуна, а даљи рад одвија се у шест секција:

  • Алгебра и геометрија
  • Анализа
  • Примјењена математика
  • Логику и филозофију математике
  • Вјероватноћа и статистика
  • Историја и настава математике
  • Студентска секција

 


 

Пета Математичка Конференција

Коментари су закључени.