„Енергетска обнова зграда“

У организацији Факултета за производњу и менаџмент Требиње, Града Требиња и Инжењерске коморе Републике Српске данас је у Културном центру професор Бранислав Живковића са Машинског факултета из Београда одржао предавање на тему „Енергетска обнова зграда“.

Велики број наших зграда грађен је у периоду од 1950-1980 године када није коришћена термичка изолација па су то енергетски врло лоше зграде и према европској директиви и према уговорима које смо потписали са Европском унијом, ми смо дужни да одређене врсте зграда обнављамо енергетски и моје предавање и говори о тим нашим дужностима и обавезама“, рекао је професор Живковић.

Он истиче да је веома поносан на енергетски пројекат у нашем граду у који је укључена зграда Академије ликовних умјетности, Студентског дома и Факултета за производњу и менаџмент, који је радила Фирма „Гријање инвест“ са Пала.

„Од измјене пројекта, до извођења, до пуштања у рад, у свему сам заједно са овом фирмом, са којом дуго година сарађујем, учествовао и могу да кажем – да сам презадовољан резултатима“, закључује професор Живковић.

 

Према ријечима Душана Јокановића, декана Факултетa за производњу и менаџмент, ова високошколска установа је у завршници пројекта „Енергетске ефикасности“, у току кога је на пољу енергетске обнове и ефикасности реализовано више активности.

„Издвајамо топлотну изолацију фасадних зидова и међуспратне таванске конструкције, уградњу топлотних пумпи и соларног система и ревитализацију система расвјете уградњом LED расвјете. Управо на тему енергетске обнове говорио је и професор Бранислав Живковић, редовни професор катедре за термотехнику на Машинском факултету у Београду“, објашњава Јокановић.

Професор Јокановић сматра да човјек попут професора Живковића, који је био укључен и у ове и у неке друге објекте у нашем граду, има шта да каже.

„Професор Живковић је број један у овој области на овим просторима и надам се да ће оваквих долазака бити још и више. Потребна су оваква предавања, прије свега због подизања нивоа свијести о значају оваквих пројеката“, закључио је Јокановић.

Богато искуство професора Живковића у области термотехнике огледа се у преко 80 публикованих научно-стручних радова и у реализацији преко 100 главних или идејних пројеката термотехничких инсталација у објектима различитих намјена. Водио је 5 међународних пројеката и учествовао у реализацији још осам. Обављао je и функцију замјеника главног и одговорног уредника часописа КГХ.

 

Извор: Радио Требиње

 


Енергетска обнова зграда

Коментари су закључени.