Међународна конференција „ИРМЕС“ 2017

Међународна конференција „ИРМЕС“ 2017 на Факултету за производњу и менаџмент Требиње, 7. до 9. септембар 2017.

 

У организацији Машинског факултета са Универзитета Црне Горе и два факултета са Универзитета у Источном Сарајеву – Факултета за производњу и менаџмент Требиње и Машинског факултета, данас је свечаном церемонијом отварања у препуној дворани Културног центра Требиње почела са радомОсма међународна научна конференција „IRMES“ 2017. Конференција ће трајати три дана, од 7. 9. 2017. године до 9. 9. 2017. године, а значај конференције препознат је у научним и привредним субјектима, о чему свједочи велики број радова, учесника, пленарних и предвача по позиву.

Делегацију Универзитета у Источном Сарајеву предводио је ректор УИС-а, проф. др Радослав Грујић. Ректор Грујић изразио је своје велико задовољство сарадњом како факултета као организационих јединица, тако и Универзитета као интегрисане цјелине са Универзитетом Црне Горе, при томе истичући значај сарадње и подршке коју Факултет за производњу и менаџмент Требиње добија од Машинског факултета из Подгорице. Ректор је овом приликом истакао да је данашња конференција резултат ове дугогодишње успјешне сарадње коју треба његовати и у будућности. Конференцији је присуствовао и проректор за науку, истраживање и развој УИС-а, проф. др Славиша Мољевић.

Главни организатор конференције „IRMES“ 2017 је Машински факултет Универзитета Црне Горе, у име кога је све присутне поздравио декан, проф. др Игор Вушановић. Професор Вушановић је поред задовољства што се конференција ове године организује у Требињу, истакао и значајну сарадњу Машинског факултета са Факултетом за производњу и менаџмент Требиње. Поред професора Вушановића, велики број професора, асистената и студената са Машинског факултета из Подгорице учествовао је на конференцији.

Испред Организационог и Програмског одбора Конференције „IRMES“ присутнима се обратио проф. др Радослав Томовић, продекан за НиР на Машинском Факултету у Подгорици. Професор Томовић је истакао све организације и инстуције које су препознале значај улагања у науку и технолошке иновације, у првом реду асоцијацију ADEKO, затим међународну федерацију за промоцију науке IFToMM, град Требиње и Електропривреду Републике Српске са својим зависним предузећима.

Конференцији је присуствовао и декан Машинског факултета из Београда, проф. др Радивоје Митровић, који је уједно и предсједник асоцијације ADEKO.

Значај конференције препознат је и од стране управе града Требиња, која је и партнер овогодишње конференције. Испред управе града, конференцији је присуствовао градоначелник Требиња, г-дин Лука Петровић са сарадницима. Он је изразио задовољство што је Требињу као центру енергетског развоја Републике Српске припала част да буде домаћин међународној научној конференцији “IRMES”  која је ове године управо посвећена развоју енергетских постројења.

Испред универзитета „Џемал Биједић“  конференцији присуствује ректор универзитета, проф. др Сеад Пашић, редовни професор Машинског факултета поменутог Универзитета.

Присутнима се обратио и г-дин Душан Мракић, специјални  савјетник  министра рударства и  енергетике у Влади Републике Србије.

Конференцију је свечано отворио министар науке и технологије у влади РС, проф. др Јасмин Комић истакавши да је знање наш највећи капитал и да су у том смислу међународна научна окупљања и конференције, као и панел дискусије које се том приликом организују, идеална прилика за размјену искустава и уочавање неких нових трендова и потреба у друштву и привреди.

Након церемоније отварања конференције, услиједила су пленарна предавања реномираних професора Војислава Милентовића, Милосава Огњановића и Петра Вукославчевића. Рад конференције по секцијама почиње данас од 16.00 часова.


IRMES-2017

Коментари су закључени.