На Факултету за производњу и менаџмент одржана манифестација – „Ноћ истраживача“

У Требињу је вечерас приређена „Ноћ истраживача“, већ традиционална манифестација посвећена популаризацији науке, чији је домаћин Факултет за производњу и менаџмент у коорганизацији са Министарством науке и технологије Републике Српске.

Европска ноћ истраживача је догађај посвећен популаризацији науке и учењу кроз забаву. Ово је јединствена прилика да се упознају истраживачи, да се са њима разговара и сазна шта они заиста чине за друштво, на један интерактиван начин. Велики број експеримената, научно-популаризованих предавања, активности за дјецу, посјета истраживачким лабораторијама, научних квизова, игара, такмичења са истраживачима, је оно што очекује посјетиоце на самој ноћи.

Манифестацију је отворио министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић истакавши да будућност човјечанства припада – управо научницима, истраживачима и иноваторима.

Он је поновио да пред нама стоји период у коме ће истраживање и наука одиграти врло важну улогу, а што је, како каже, закључено и на недавном састанку министара западног Балкана. Комић вјерује да је знање развојна шанса Републике Српске, те напомиње да је ове године усвојена и Стратегија научног и технолошког развоја Српске.

Декан Факултета за производњу и менаџмент Требиње Душан Јокановић истакао је да је циљ „Ноћи истраживача“ популаризација науке.

Он је нагласио да су већину експоната израдили ученици Гимназије „Јован Дучић“, те да и ове године имају изузетну сарадњу са Полицијском управом Требиње, чији ће представници указати младима на многе опасности – дрогу, сајбер криминал, употребу Фејсбука.

Ученици основних и средњих школа, као и сви заљубљеници у науку, могли су вечерас да погледају како раде мобилни роботи и роботске руке, три-де скенер и штампач, мини хидроелектрана, али и занимљиве експерименте из физике.

У амфитеатру Факултета за производњу и менаџмент одржана су и предавања о популарним научним темама, а предавачи су били Комић, добитник награде НАСА Ранко Мандић и виши асистент на Природно-математичком факултету у Бањалуци Немања Ракић.

Приређен је и квиз у познавању термина, појава и процеса из различитих научних области, а за најбоље екипе припремљене су симболичне награде.

Уз Министарство науке и технологије Српске и Факултета за производњу и менаџмент Требиње, који су главни организатори манифестације, програмски садржај обогатили су Машински факултет из Подгорице, Машински факултет Универзитета „Џемал Биједић“ из Мостара, те ученици основних и средњих школа из источне Херцеговине.


Ноћ Истраживача

Коментари су закључени.