„Ноћ истраживача 2017.“

У петак 29. септембра 2017. године на Факултету за производњу и менаџмент Требиње, одржати ће се манифестација посвећена популаризацији науке – Ноћ истраживача у организацији Министарства науке и технологије у Влади Републике Српске.
Програм почиње од 17 часова на Факултету за производњу и менаџмент, а посјетици овог догађаја, који је прије свега посвећен ученицима основних и средњих школа као и свим заљубљеницима у науку, моћи ће да погледају како ради 3D скенер, затим како изгледа мини хидроелектрана, занимљиве експерименте из физике те мини хидротурбину. Ту је и интересантан садржај из области роботике: мобилни робот на два точка „Balanduino“, сервисни мобилни робот са ваздушним јастуком, теренски мобилни робот MNE-ROBECO са свечетири погонска точка и роботска рука.
Ни љубитељи научних квизова неће остати ускраћени за такмичење из познавања термина, појава и процеса из различитих научних области, а за најпаметније екипе припремљене су и симболичне награде.
У оквиру Ноћи истраживања у амфитеатру Факултета за производњу и менаџмент биће одржана и занимљива предавања из популарних научних тема, која такође почињу од 17 часова:
  1. проф. др Јасмин Комић, Министар науке и технологије у влади Републике Српске, на тему: „Знање за развој“
  2. дипл. инг Ранко Мандић, добитник награде НАСА, на тему: „Наука и технологија – шта се то велико дешава и шта ми имамо са тим?“
  3. ма Немања Ракић, виши асистент на Природно-математичком факултету из Бања Луке, на тему: „Активна галактичка језгра – наш прозор у супер-масивне црне рупе“.
Поред Министарства науке и технологије и Факултета за производњу и менаџмент Требиње који су главни организатори овог догађаја, програмски садржај су обогатили Машински факултет из Подгорице (Универзитеt Црнe Горe), Машински факултет Универзитета „Џемал Биједић“ из Мостара те ученици требињске Гимназије „Јован Дучић“.
Noc-Istrazivaca-2017

Noc-Istrazivaca-2017

Коментари су закључени.