Пети годишњи симпосион „Теологија у јавној сфери“, Требиње 8-11. фебруар 2018.

Пети годишњи симпосион „Теологија у јавној сфери“, Требиње 8-11. фебруар 2018.

Од 8. до 11. фебруара 2018. одржаће се пети по реду годишњи симпосион „Теологија у јавној сфери“. И овога пута планирано је да се у оквиру разноврсних форми на што бољи начин успостави плодан дијалог Цркве и теологије са осталим релевантним чиниоцима јавног живота. Као и до сада, најзаступљенија форма биће панел дискусије, којих ће бити одржане четири. Реномирани стручњаци из различитих области дискутоваће на сљедеће теме:

  • „Депресија – болест савременог доба“,
  • „Изазов клерикализма у Цркви“,
  • „Православна етика и дух капитализма: да ли православни народи пропадају?“ 
  • „Умјетност и канон: између аутентичног ропства и (не)аутентичне слободе“.

О све актуелнијем проблему модерног човјека – депресији – разговараће др Биљана Лакић (национални координатор за ментално здравље Републике Српске), проф. др Миро Јаковљевић (сa Медицинског факултета у Загребу) и теолог Дејан Николић (професор богословије у Нишу).

О изазову клерикализма унутар Цркве разговараће проф. др Томас Бремер (са Католичког богословског факултету у Минстеру, Њемачка), мр Данило Павловић (игуман манастира Житомислић) и доц. др Александар Ђаковац (са Православног богословског факултета у Београду).

На увијек актуелне економске теме, посебно са аспекта православног богословља, говориће наши реномирани економисти проф. др Борис Беговић (са Правног факултета у Београду), мр Небојша Катић (самостални пословни консултант из Лондона) и доц. др Растко Јовић (са Православног богословског факутета у Београду).

Коначно, о умјетности ће расправљати академик Миливоје Унковић, проф. др Милета Продановић (са Факултета ликовних уметносту у Београду) и проф. др Тодор Митровић (са Академије СПЦ за уметност и конзервацију).

Поред панел дискусија, по први пут биће заступљена форма краћих презентација на актуелне теме, по узору на свјетски чувену ТЕД серију. Тако ћемо имати прилику да од др Лазара Супића (са универзитета Беркли) слушамо о вјештачкој интелигенцији, о доживљају случајности у савременој физици говориће мр Иван Шупић (са Института фотоничких наука у Барселони), те о Курану као књизи о Богу, човјеку и космосу, од доц. др Кенана Мусића (са Факултета исламских студија у Сарајеву).

Централно предавање одржаће знаменити амерички теолог грчког поријекла, Аристотел Папаниколау, који ће говорити о односу православља и секуларизма.

Такође, у оквиру симпосиона биће уприличене и 2 изложбе: изложба Ане Митровић и Јелене Илић под насловом „Стаклена башта“, као и изложба фотографија „Алергија“ Милинка Милићевића.

Коначно, биће промовисана и капитална издања двају српских високошколских установа, у Београду и Фочи: О књизи Руски путеви српског богословља: школовање Срба на руским духовним академијама 1849-1917 Владислава Пузовића говориће проф. др Богољуб Шијаковић са ПБФ у Београду, проф. др Дарко Ђого са ПБФ у Фочи и проф. др Горан Латиновић са Филозофског факултета у Бањалуци, док ће о издањима ПБФ у Фочи говорити декан факултета проф. др Владислав Топаловић, проф др. Мирко Сајловић,  доц. др Драго Перовић са Филозофског факултета у Никшићу и г. Драган Давидовић, директор Секретаријата за вјере Републике Српске.

 

ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ 2018.
8-11. фебруар, Културни центар Требиње

Четвртак 8. фебруар

10-10.45 ч. : Отварање
11-13 ч. : Панел дискусија: Умјетност и канон: између аутентичног ропства и (не)аутентичне слободе
17-19 ч. : Панел дискуија: „Изазов клерикализма у Цркви“
19-20 ч. : Отварање изложби „Стаклена башта“ и „Алергија“

Петак 9. фебруар

10.30-12.30 ч. : Панел дискусија: „Православна етика и дух капитализма: да ли православни народи пропадају?“
16.30-18.30 ч. : Панел дискусија: „Депресија – болест савременог доба“
19-20 ч. : Промоција књиге Руски путеви српског богословља: школовање Срба на руским духовним академијама 1849-1917 Владислава Пузовића (Музеј Херцеговине)

Субота 10. фебруар

10.30-12.30 ч. : Кратка предавања на теме:
„Вјештачка интелигенција“; „Случајност у савременој физици“; „Куран – књига о Богу, човјеку и космосу“
16-17 ч. : Промоција издања ПБФ Фоча (Градска библиотека)
17.30-19.30 ч. : Главно предавање: Аристотел Папаниколау „Православни секуларизам“
19.30 ч. : Затварање

Недеља 11. фебруар:
9 ч. : Света литургија, Саборни храм Преображења Господњег

 

Коментари су закључени.