Промоција одобрених пројеката

У Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву јуче је одржана промоција и уручење 24 уговора одобрених пројеката по јавном конкурсу за финансирање заједничких истраживачких организација, чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина у сарадњи са научноистраживачким организацијама Републике Српске.

Учесници пројекта: Индустрија 4.0 – Дигитална трансформација су наставници, сарадници у настави и студенти Факултета за производњу и менаџмент Требиње

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске проф. др Жељко Будимир рекао је за 24 пројекта одобрена ове године, која се односе на сарадњу између истраживача Републике Српске и Војводине, Влада Аутономне покрајине Војводине обезбиједила 400.000 КМ. Он је рекао да је постигнут значајан напредак јер се од некадашњих шест пројеката данас дошло до потписивања 24 уговора одобрених пројеката, до прављења праве српске заједничке академске мреже, до успостављања тимова и пријатељстава између истраживача Републике Српске и Војводине, односне Србије.

“То су они пројекти који јачају српски национални корпус, нашу науку, наше истраживање чине конкурентнијим, јер наша два јавна универзитета у Српској и јавни универзитети у Србији, посебно у Новом Саду, боље разумију ствари које се елаборирају кроз ове пројекте”, рекао је министар Будимир.

Будимир је нагласио да су ово пројекти који требају и Србији и Републици Српској, који лоцирају проблеме у техничким, природним, друштвеним наукама, који јачају српски идентитет и подижу могућност да се боље разумију проблеми са обје стране Дрине и они се посматрају као јединствено питање.

Покрајински секретар за високо образовање, науку и истраживачку дјелатност проф. др Зоран Милошевић истакао је да пројекти, одобрени на основу реализације Споразума о сарадњи између влада Аутономне покрајине Војводине и Републике Српске, представљају важно питање повезивања научних заједница универзитета у Новом Саду и у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Он је додао да су 24 пројекта вриједности око 400.000 КМ најбољи показатељи јединства у науци, култури, образовању.

“Да бисмо били прихватљиви на ширем простору важно је да ми унутар нашег националног корпуса покажемо одговорност како видимо будућност високог образовања”, истакао је проф. Милошевић. Он је додао да ће сви капацитети Новог Сада бити увијек спремни да помогну Бањалуци и Источном Сарајеву, али да су исто тако и Бањалука и Источно Сарајево важан оријентир за Нови Сад.

Проф. Милошевић је нагласио да је ово велики дан за све и да вјерује да ће у годинама које долазе потврдити високу репутацију научних организација Србије и Српске.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић истакао је да је ово посебан дан јер овај универзитет учествује на 15 пројеката који су из био-медицинских, техничких, друштвено-хуманистичких наука физичког васпитања и спорта.

Ректор Кулић је рекао да Универзитет у Источном Сарајеву не би могао да опстане без помоћи универзитета из Србије и да се нада да ће након реализације ових пројеката резултати бити објављени у међународним часописима који су јако битни како би побољшали позицију на међународним листама универзитета.

Ректор Универзитета у Бањалуци проф. др Радосав Гајанин захвалио је за подршку и нагласио да је важно да из године у годину расте број пројеката које финансира Покрајинска влада. “Најзначајнија активност је истраживачка и формирање тимова који ће заједно аплицирати, не само на локалним, већ и на међународним пројектима”, рекао је ректор Гајанин.

Коментари су закључени.