САСТАНАК ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА НАУЧНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ IRMES НА ФПМ

Данас је на Факултету за производњу и менаџмент Требиње одржан састанак Организациног и Програмског одбора 8. међународне научне конференције IRMES 2017 која ће се ове године одржати у Требињу, од 7. 9. до 9.9. 2017. године. 

Овогодишња конференција посвећена је области машинских елемената и система у енергетици. Организатори конференције су АДЕКО (Асоцијација за Дизајн, Елементе и Конструкције), друштво које окупља научнике и стручне раднике који се баве истраживањем у области пројектовања и конструисања и Машински факултет Универзитета Црне Горе. Коорганизатори конференције су факултети са Универзитета у Источном Сарајеву – Факултет за производњу и менаџмент и Машински факултет. Партнери конференције су IFToMM (Интернационална федерација за промоцију науке о механизмима и машинама) и Град Требиње.
Данашњeм састанку су присуствовали декан Машинског факултета у Београду, проф. др Радивоје Митровић и проф. др Радослав Томовић, професор са Универзитета Црне Горе и Предсједник Организационог и Програмског одбора Конференције. Они су присутне информисали о досадашњим активностима на организацији конференције и представили прелиминарни програм рада конференције. Осим професора Томовића, испред Машинског факултета из Подгорице, састанку су присуствовали и проф. др Радош Булатовић, проф. др Јанко Јовановић. 
Састанку је присуствовао и градоначелник града Требиња, Лука Петровић. Енергетски сектор представљали су: доц. др Благоје Шупић, извршни директор за економско-правне послове у Електропривреди РС, Гордан Мишељић, генерални директор Хидроелектрана на Требишњици, Илија Таминџија, технички директор ХЕТ-а и Боро Вујичић, извршни директор Термоелектране Гацко. Састанку је присуствовао и Марко Радић, директор Туристичке организације Града Требиња. Истакнут је значај учешћа привредних субјеката у раду Конференције и уопште значај сарадње привреде и науке који се посебно истакао након недавне Инвестиционе конференције у Требињу и планова локалне управе да покрене акције за подршку приватног предузетништва. Поред научног дијела конференције, организацијом и тематског панела на ову тему, омогућило би заинтересованим странама да подијеле искуства са инжењерима из региона и истраживачима са Факултета, што би у коначници подстакло предузетничку активност. Градоначелник Петровић дао је недвосмислену подршку организацији конференције и формулисао веома значајне приједлоге подизања нивоа конференције, у циљу афирмације ресурса Града Требиња, шире регије и Републике Српске у цјелини.
Испред коорганизатора конференције, састанку су присуствовали декан са сарадницима са Факултета за производњу и менаџмент – проф. др Душан Јокановић, доц. др Обрад Спаић, доц. др Љерка Јефтић и доц. др Будимирка Мариновић, као и декан Машинског факултета из Источног Сарајева, проф. др Ранко Антуновић. Они су заједно са осталим учесницима дефинисали план и прецизну агенду активности за успјешно организовање конференције. 
На састанку су дефинисани јасни циљеви конференције: окупљање академске заједнице, истраживача, инжењера и учесника из привреде, са циљем да подијеле своја искуства и успоставе нове пословне везе ради подстицања боље сарадње и привредне активности у региону, као и представљања нових производа и рјешења која се односе на примјену машинских елемената и система у енергетици са циљем бољег кориштења расположивих ресурса, повећања енергетске ефикасности и нижих трошкова одржавања и производње. Посебно је дат нагласак на примјењивост научних резултата конференције у рјешавању бројних проблема у пракси. Дефинисан је и нови термин састанка Одбора. Детаљне информације о конференцији могу се видјети на: http://www.irmes2017.ac.me.


САСТАНАК ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА НАУЧНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ IRMES

Коментари су закључени.